fbpx

Meer weten over de behandeling van migraine? Maak vrijblijvend een afspraak!

Botox tegen Migraine

Het is niet precies duidelijk waardoor migraine wordt veroorzaakt, maar het onwillekeurig aanspannen van de aangezichtsspieren lijkt een belangrijke reden te zijn. Doordat botox deze spieren kan ontspannen, is deze behandeling vaak een goede oplossing.

Om botox effectief te laten werken tegen migraine of andere vormen van hoofdpijn wordt meestal in eerste instantie alleen de fronsrimpel behandeld. Naar aanleiding van de ernst en de plaats waar de hoofdpijn wordt gevoeld, kunnen ook de kraaienpootjes of het voorhoofd worden mee behandeld.

  • Eén op de vijf Nederlanders heeft last van migraine
  • Botox is zeer effectief
  • Behandeling duurt 10 minuten
  • Resultaat houdt tot 6 maanden

Wat is migraine?

Maar liefst één op de vijf Nederlanders heeft minimaal één dag in de week hoofdpijn. Vaak is dit migraine. Migraine is hoofdpijn die in aanvallen komt. Vaak treft het u overdag als een bliksemschicht, soms sluipt migraine tijdens het slapen uw hoofd binnen. Migraine manifesteert zich meestal aan één of aan beide zijden van uw hoofd. De pijn is hevig, bonst en wordt erger bij inspanning. Veel mensen ervaren tijdens een aanval ook misselijkheid tot aan overgeven toe. Fel licht en hard geluid worden slecht verdragen en er zit in de meeste situaties niets anders op dan het uitzitten c.q. liggen.

Botox en migraine

Botox wordt vaak gebuikt om (ernstige) hoofdpijn te verlichten. Alhoewel botox niet in alle gevallen dé oplossing is, worden toch succespercentages gehaald van 80%. Meer dan de helft van de patiënten heeft er sowieso baat bij, en ruim een derde is volledig van zijn hoofdpijn af.

De behandeling

Vaak is het al voldoende om de fronsspier te behandelen met botox. Bij een meerderheid van de patiënten is hiermee de pijn meteen verminderd. Als het behandelen van de fronsspier niet voldoende helpt is het een optie om het hele voorhoofd te behandelen. Heel af en toe zal het nodig zijn om ook de achterzijde van het hoofd te behandelen.

Tijdelijk effect

Het effect van de botoxbehandeling is helaas tijdelijk. Na ongeveer 3-4 maanden zal de behandeling herhaald moeten worden. Een goede indicatie wanneer deze herhaal-behandeling zal moeten gaan plaatsvinden is wanneer je merkt dat je je fronsspier of voorhoofdspier weer kunt bewegen

Bijwerkingen

Mogelijke bijwerkingen van de behandeling met botox tegen migraine hangt samen met de prik zelf. Er kan een blauwe plek op de prikplaats ontstaan. Soms ontstaat enige roodheid. De behandeling van de fronsspier is echter een veilige behandeling en complicaties komen eigenlijk nooit voor. Soms is er sprake van enige spierzwakte in de ingespoten spieren. Ook dit effect is altijd tijdelijk.

De behandeling wordt helaas niet vergoed door uw ziektekostenverzekeraar.