fbpx

Kraaienpootjes behandelen

Kraaienpootjes kunnen weliswaar een vrolijke uitstraling geven, toch kunnen zij storend werken en een indruk geven dat je er vermoeid uitziet of ouder lijkt dan je daadwerkelijk bent. Daarom is het voor veel mensen een uitkomst om deze lijntjes met botox te behandelen, zodat men er weer jeugdig en fris uitziet.

 • Kraaienpootjes (ook wel: lachrimpels genoemd) zijn de rimpels aan weerszijden van de ogen
 • Kraaienpootjes nemen toe bij een overactiviteit van de oogkringspier (musculus orbocularis oculi)
 • De oogkringspier is verbonden met de huid rondom de ogen. Wanneer deze spier samentrekt, plooit de huid en ontstaan er rimpels

De behandeling van kraaienpootjes

Tijdens het intakegesprek zal de arts samen met je kijken naar je gezicht en adviseren wat voor jou een geschikte behandeling is om de kraaienpootjes te behandelen. Gekeken zal worden of de behandeling van kraaienpootjes gecombineerd zou kunnen worden met bijvoorbeeld een wenkbrauwlift.

Ook bespreekt hij met je of je wellicht allergisch bent voor bepaalde te gebruiken stoffen. Als je geschikt wordt bevonden voor de behandeling kan er in principe meteen behandeld worden.

Overigens is het esthetisch vaak fraaier om tegelijk met de kraaienpootjes ook het voorhoofd en/of de fronsrimpels mee te behandelen. Populair en fraai is om de wenkbrauwen te liften met botox.

Botox

 • Botox (wij gebruiken overigens liever Dysport) zorgt ervoor dat de oogkringspier zich ontspant zodat de kraaienpootjes vervagen of zelfs helemaal verdwijnen.
 • Hierdoor ontstaat een zachtere, meer open en minder vermoeide uitstraling.
 • Gemiddeld neemt een behandeling met botox 20 minuten in beslag.
 • Het resultaat is doorgaans na twee tot drie dagen waarneembaar en is pas optimaal na ongeveer een week.
 • Normaal gesproken vindt er geen verdoving plaats omdat er bij de behandeling gebruik wordt gemaakt van een zeer fijne injectienaald die vrijwel pijnloos wordt ingebracht. Indien je het gevoel van deze prik toch bezwaarlijk vindt, kan er een verdovende crème worden aangebracht direct voor de behandeling.

Kraaienpootjes behandelen met fillers

Botox is vaak de makkelijkste en efficiëntste manier om kraaienpootjes te verwijderen. Wanneer de lijntjes echter dieper zijn, zijn kraaienpootjes vaak het gevolg van volumeverlies. Dan is het mooier om de kraaienpootjes te verzachten met behulp van onze fillers.

Hoe verloopt een filler behandeling?

 • Voordat de behandeling start kan een verdovende crème worden aangebracht. Nodig is het echter niet
 • De behandeling van de ooglijntjes met een filler duurt meestal tussen de 15-30 minuten en geeft direct resultaat
 • De gel wordt met een zeer fijne naald in de huid geïnjecteerd. Onze fillers bevatten overigens ook een verdovingsvloeistof zodat de behandeling zowieso al minder pijnlijk is
 • Na de behandeling wordt de huid gemasseerd om een gelijkmatige verdeling van de gel te verkrijgen
 • Het resultaat is direct zichtbaar: de kraaienpootjes zullen zachter zijn of wellicht direct helemaal verdwenen!

Na de behandeling

Onderstaande adviezen worden vaak gegeven om het effect van de behandeling te optimaliseren:

Direct na de behandeling mag je je dagelijkse activiteiten oppakken. Gezicht reinigen, make up aanbrengen en weer verwijderen is toegestaan. Vermijd hevige druk op de wangen indien deze behandeld zijn met een filler.
Bij zwelling of napijn kun je de behandelde gebieden behandelen met een koud kompres.
Vermijd blootstelling aan de sauna, zon of zonnebank gedurende een week.
Indien je een laserbehandeling, chemische peeling of een andere behandeling op basis van een actieve huidreactie overweegt na behandeling met een hyaluronzuur filler, bestaat er een theoretische risico dat er een ontstekingsreactie wordt veroorzaakt in het geïnjecteerde gebied.

Resultaat

Botox

Het effect van de botox houdt gemiddeld vier maanden aan. Daarna zou de behandeling moeten worden herhaald.

Fillers

De resultaten van de behandeling met een filler zijn langdurig: gemiddeld een jaar tot anderhalf jaar. Het resultaat is niet permanent omdat het hyaluronzuur langzaam door het lichaam wordt afgebroken. Het resultaat van een fillerbehandeling kan nog langer duren als je de behandeling op tijd herhaalt.

Na de behandeling

 • In principe is een botox- of fillerbehandeling erg veilig
 • Direct na het injecteren kan er ter plekke enige roodheid en zwelling ontstaan. Dit trekt snel weg en is in de meeste gevallen na twintig minuten niet meer zichtbaar
 • Er is geen sprake van napijn
 • Na de botox- of fillerbehandeling krijg je informatie met tips voor de eerste uren na de behandeling
 • Voor een persoonlijk behandelplan en prijsadvies kun je een gratis intakegesprek aanvragen