fbpx

Pigmentvlekken

Pigmentvlekken ontstaan meestal op gebieden die veel zijn blootgesteld aan de zon, zoals het gezicht, de hals, het decolleté en de handen. Maar ook door o.a. hormoonveranderingen en gebruik van medicijnen kunnen ze ontstaan.

Er zijn verschillende soorten pigmentvlekken.

OUDERDOMSVLEKKEN

Ouderdomsvlekken (lentigo) komen veel voor. De meeste mensen vanaf middelbare leeftijd hebben wel een of meer van die bruinige vlekjes op de huid. Deze pigmentvlekjes ontstaan vooral op plekken waarmee je veel in de zon komt, zoals je handruggen en je gezicht. Ouderdomsvlekken worden ook wel zonnevlekken of levervlekken genoemd.

Ouderdomsvlekken zijn bijna altijd goedaardig, behandeling gebeurt vooral omdat men het niet mooi vindt. Soms wordt een ouderdomsvlek kwaadaardig (huidkanker), in dat geval is behandeling noodzakelijk. De vlek is dan niet meer egaal van kleur, maar grillig gepigmenteerd. Ga naar de huisarts als een vlekje verandert van grootte of kleur of wanneer het klachten geeft.

Je kunt beter niet wachten tot er pigmentvlekken zijn ontstaan, het is het best om al vroeg aandacht besteden aan de gezondheid van je huid. Zonneschade wordt namelijk in de huid ‘opgeslagen’. In je jeugd opgelopen schade kan op latere leeftijd problemen geven.

ZWANGERSCHAPSMASKER

Een andere vorm van overmatige pigmentvorming is het zwangerschapsmasker (melasma of chloasma). Wanneer je een zwangerschapsmasker hebt, krijg je donkere vlekken in je gezicht en soms in je nek. De vlekken komen vooral voor tijdens de zwangerschap. Ze worden veroorzaakt door zwangerschapshormonen. De vlekken zijn onschuldig en verdwijnen meestal weer geleidelijk na de bevalling.

Tijdens een uitgebreide huidanalyse beoordelen we de pigmentvlekken en adviseren we u of wij u kunnen behandelen en met welke behandelmethode.

CRYOTHERAPIE

Met de CryoPen kunnen we snel en doeltreffend pigment- en ouderdomsvlekken, wratten, fibromen en alle verdere goedaardige huidletsels verwijderen. Vanzelfsprekend behandelen we dit bij twijfel alleen na instemming van uw arts. We werken hiermee tot op de millimeter nauwkeurig. Zo wordt er ongemak voor de cliënt voorkomen, doordat behandeling van gezond weefsel wordt vermeden.